1
2

Profilaxia dentară este una dintre cele mai importante aspecte ale întregului spectru de îngrijire dentară. Pacienții adesea nu realizează beneficiile globale ale profilaxiei de rutină pentru sănătatea corporală orală și totală. Odată ce pacienții își dau seama că „doar o curățare” poate împiedica boala sistemică și orală, modul în care văd procedura de profilaxie se va schimba cu siguranță.

Profilaxia este un termen medical larg utilizat pentru a descrie o acțiune întreprinsă pentru prevenirea bolilor. Profilaxia profilactică este o procedură care elimină biofilmul bacterian și biotoxinele cauzate de rămășițele particulelor alimentare din gură, prevenind bolile precum gingivita, boala parodontală și cariile dentare.

O programare profesională dentară preventivă este mult mai mult decât un detartraj. În timpul acestei întâlniri, un medic dentis pregătit îndepărtează reziduurile alimentare, placa bacteriană, tartrul (placa dentară calcificată) și petele de pe dinți. Pentru aceste proceduri, clinicienii folosesc adesea:

  • instrumente dentare de mână cum ar fi:
    • scalare;
    • chiurete;
  • instrumente cu ultrasunete care sunt alimentate de fluxuri concentrate de aer și apă;
  • modalități de lustruire pentru a elimina petele și orice placă rămasă pe dinți.

Un dentist obișnuiește să dedice o parte din ședința de profilaxie pentru a discuta cu pacientul și pentru a face recomandări cu privire la modul în care acesta își poate îmbunătăți sănătatea orală la domiciliu. Aceste recomandări pot include periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură.